Fotografia, Sprzęt

Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie obiektywów do aparatów?

To pytanie zadają sobie nie tylko amatorzy. Nawet profesjonalni fotografowie muszą co jakiś czas aktualizować swoją wiedzę, by rozeznać się w innowacyjnych rozwiązaniach, które raz po raz pojawiają się w dostępnych na rynku modelach. Warto śledzić na bieżąco specyfikację obiektywów, by mieć świadomość, co właściwie można zyskać, kupując takie, a nie inne szkło. Nie bez znaczenia jest też umiejętność ocenienia, czy rzeczywiście warto inwestować w nowy obiektyw niemałe najczęściej pieniądze. A może w tej cenie można dostać inne o podobnej jakości i zastosowaniu? Podpowiadamy, jakie parametry obiektywów są najistotniejsze przy dokonywaniu wyboru.

Parametry obiektywu – co to takiego?

Parametry obiektywu lustrzanki to nic innego jak cechy charakterystyczne i specyfikacje danego szkła. Jest ich naprawdę dużo. Często są to pojęcia zupełnie obce, trudno w ogóle skojarzyć, „z czym to się je”. Sprawę komplikuje fakt, że środowisko fotografów posługuje się swoistym żargonem i zamiast precyzyjnych technicznych określeń, posługuje się terminami, które komuś spoza branży nic nie mówią, jak np. kity, słoiki, naleśniki czy rybie oko. Wyjaśniamy, czym w istocie są te dziwnie brzmiące określenia i jak należy interpretować informacje, jakie ze sobą niosą.

Parametry obiektywów fotograficznych – kity, słoiki, naleśniki, rybie oko

To po prostu niefachowe, branżowe określenie właściwości niektórych obiektywów.

  • kit – obiektyw sprzedawany w zestawie z aparatem (dobre dla początkujących);
  • słoik – kiepski obiektyw, wykonany z materiałów optycznych niskiej jakości;
  • naleśnik – płaski obiektyw o średnicy większej niż długość;
  • rybie oko – obiektywy tego typu rejestrują obraz podobny do tego, jaki widać przez wizjer w drzwiach

Ogniskowa – najważniejszy parametr obiektywu

Jest najważniejsza, bo w zasadzie definiuje jego przeznaczenie. Od niej zależy, do jakich ujęć dany obiektyw będzie nadawał się idealnie, a w jakich kompletnie się nie sprawdzi. Na podstawie możliwości zmiany długości ogniskowej i kątów widzenia wyróżnia się różne typy obiektywów (szerokokątny, standardowy, teleobiektyw). Niektóre obiektywy mają w swej konstrukcji możliwość zmiany długości ogniskowej, w innych jest ona niezmienna (stałoogniskowe i zmiennoogniskowe).

Obiektyw – pozostałe parametry, które decydują o jakości zdjęć

Poniżej przedstawiamy i krótko omawiamy pozostałe właściwości i parametry obiektywu cyfrowego aparatu fotograficznego, których nieuwzględnienie może spowodować niesatysfakcjonujący zakup. Warto chociaż pobieżnie się z nimi zapoznać, by cieszyć się naprawdę pięknymi zdjęciami i nie wydać fortuny na sprzęt, który nie spełni naszych oczekiwań.

  • Rozdzielczość – często w żargonie fotograficznym w odniesieniu do rozdzielczości padają określenia „mydło” lub „żyleta”. To pierwsze oznacza po prostu, że zdjęcie oglądane w powiększeniu się rozmywa, a szczegóły są nierozpoznawalne. Z kolei to drugie określenie odnosi się do doskonałej ostrości obrazu.
  • Aberracja – to nic innego jak wielokrotne załamanie się światła, które wędruje przez obiektyw, na granicy między powietrzem a kolejnymi soczewkami. Stopień ugięcia tego światła zależy od jego koloru, czyli od długości fali świetlnej. To z kolei powoduje niepożądane efekty na fotografii (np. cienie czy kolorowe obrysy fotografowanych przedmiotów). Im niższy poziom aberracji, tym lepszy obiektyw.
  • Dystorsja – zjawisko zniekształcenia obrazu (wydaje się wypukły lub wklęsły). Dystorsja jest szczególnie widoczna w zdjęciach portretowych, po prostu deformuje twarz. Obiektywy stałoogniskowe mają z nią mniejszy problem niż pozostałe.
  • Winietowanie – to po prostu efekt nierównomiernego oświetlenia zdjęcia (obraz jest zwykle ciemniejszy na brzegach kadru). Im większe pole obrazowe ma dany obiektyw, tym trudniej o jednakowe naświetlenie całości obrazu.
  • Odblaski, powłoki antyodbiciowe – bardzo ważne przy robieniu zdjęć pod ostre światło, gdyż wtedy występują niepożądane refleksy świetlne, tzw. flary i bliki. Specjalne powłoki na soczewce eliminują bądź znacząco minimalizują ten problem. Powłoki te mają też wpływ na wierne odwzorowywanie kolorów. Warto więc sprawdzić, jakiej jakości powłoki ma sprzęt, który nas interesuje.
  • Plastyka i bokeh – dość trudno je zdefiniować, bo są w zasadzie niemierzalne. Bokeh to sposób oddawania rozmycia obiektów poza głębią ostrości. Efekt ten jest uzależniony przede wszystkim od kształtu oraz liczny listków przysłony. To, czy jest ładny, czy nie można ocenić wyłącznie subiektywnie. Plastyka obrazu to z kolei efekt „wychodzenia” obrazu ku widzowi, wrażenie jego trójwymiarowości. Jego ocena to również rzecz gustu.
  • Autofocus – to automatyczne przestawianie soczewek w aparacie w celu dostosowania ostrości. Odbywa się to za pomocą niewielkiego wbudowanego silniczka.
  • Stabilizacja – rozwiązanie mające na celu redukcję niepożądanych drgań podczas robienia zdjęć.

Parametry obiektywu – gdzie szukać informacji?

Najprościej na stronie dobrego sklepu lub producenta. Opis produktu zwykle zawiera szczegółową specyfikację, jak na przykład tutaj. Dobrym pomysłem jest też zapoznanie się z wynikami przeprowadzonych tekstów konkretnego modelu, które są umieszczone w internecie. Warto też poszperać na forach poświęconych fotografii i zapoznać się z opiniami użytkowników.